Sadelpartner Sverige AB
För ryttare med ambitioner!

Equipe fördelar! - Varför Equipe? 

De flesta väljer Equipe's sadlar eftersom de upplever att de är så sköna att rida i och för att de är så lätta att passa på hästen/ponnyn. Men det finns så många andra fördelar med Equipes sadlar! På denna sida hittar du alla goda skäl till varför välja en equipe sadel!

 

 Equipe's finaste sadlar har en bom tillverkad av kolfiber - ECarbon. Det är samma material som numera finns i tex avancerade skidor och cyklar för att göra dessa både lätta och samtidigt hållbara och vridstyva. För ryttaren märks ECarbon bommen så fort man lyfter sadeln genom att den är så mycket lättare än en klassisk träbom sadel.

Equipes Carbon/kolfiber bommar har livstids garanti

Equipe fördel - Carbon bom

Längst fram på bommen är kolfibern extra tjock och stark för att inte töjas när tex hästen landar efter ett språng. I landningen fortplantar sig ryttarens hela tyngd och rörelseenergi in genom sadel och ska tas upp av den främre delen av bommen. Tack vare kolfiberbommen är sadeln helt rigid och därför kan sadeln aldrig slå i tornutskotten vid landning efter ett språng utan hela kraften tas upp där det är tänkt, på hästens manke vid sidan om tornutskotten.

Längre bak är kolfiberbommen mycket tunn och ryttaren kommer närmare hästen med mer kontroll och ryttarkänsla. Den tunna kolfibern är fortfarande mycket stark men vridbar och ger sadeln möjlighet att flexa i takt med hästens rörelser. Det underlättar för hästen som ges maximalt utrymme  att sätta in bakbenen under sig och ge all kraft under galopp och språng.

Vid en sadelprovning är det ofta väldigt tydligt när man lägger på en ECarbon sadel. Hästen får märkbart lättare att röra sig och hästens alla gångarter och potential kommer fram på ett väldigt fint sätt!

ECarbon kan vara skillnaden som behövs för att vinna ett galoppsprång och tid mellan hinder och att få den kraft som behövs för att klara sprången felfritt.

Kolfiber är oerhört starkt och slittåligt och därför har alla ECarbon sadlar livstids garanti på bommen.

 

Theoreme saldlarna är byggda  på en syntetbom. Precis som ECarbon blir en bom tillverkad i syntetmaterial mycket lättare jämfört med en träbomssadel. Theoreme är lätt att hantera och lätt för hästen att bära!

Equipes bom av syntetmaterial har livstids garanti

Equipe fördel - Syntet bom

En annan fördel med syntetbom jämfört med en träbom är att syntetbommen aldrig blir dålig. En träbom påverkas av luftfuktighet och temperatur och kommer att expandera/krympa beroende på väder (och om hästen svettas). Jämför med ett trägolv som måste ges utrymme att expandera. Om inte börjar det svikta och desamma händer med en träbom som ändrar form med väder. I Equipes Theoreme sadlar kommer materialet aldrig påverkas på det sättet och sadeln kommer därmed alltid att ha samma form som det var tänkt.

Syntetbommarna är oerhört starka och slittåliga och därför har även alla Theoreme sadlar livstids garanti på bommen.

Handgjorda i Italien av Europeiskt skinn

Equipes sadlar är miljövänligt handgjorda i Italien med europeiskt läder

Equips handgjorda sadlar i miljövänligt europeiskt skinn

Allt skinn i Equipe's sadlar kommer från Europa och är garvade efter traditionella principer där man enbart använder vegetabiliska garvämnen. Det är skonsamt för miljön till skillnad från kromgarvning som innehåller mycket tungmetaller (framförallt krom). Kromgarvning är snabbare och billigare än vegetabilisk garvning men lämnar trots sköljning kvar kemikalier/krom i skinnet som upplevs som dött och kan orsaka allergier.

Equipe's vegetabiliska garvningsprocess tar lång tid, ger skinnet en mycket fin finish och en levande känsla.  Porerna i skinnet är fortsatt öppna och ytan ger ryttaren precis rätt grepp i sadeln.

Den traditionella garvningsprocessen garanterar även att lädret kommer att bevara sin naturliga elasticitet och spänst över lång tid.

Kort Sadelläge

Samtliga Equipes sadlar är mycket korta i modellen vilket gör att de även passar hästar och ponnyer med mycket korta sadellägen. Det gäller både hopp och dressyrsadlar. Vi har märkt i jämförelse med andra sadelmärken att Equipes sadlar många gånger löser problemen med korta sadellägen och hästen kan få en skönsadel som ger maximalt rörelseutrymme för hästen.

En sadel som går utanför bakre sadelläget (bakom bakre revbenen) kommer att ge hästen problem. Därför är det en av många viktiga punkter att ta hänsyn till vid en sadelutprovning.

Paneler/bossor är av permanenttyp

Panelerna är av permanent typ och behöver inte stoppas om

Panelerna på Equipe's sadlar är av permanenttyp vilket gör att de behåller sin form, även efter flera års användning. Materialet kommer att fortsätta vara elastiskt under hela sin livstid. För dig som ryttare betyder det att du kan lita på att panelerna alltid har rätt form och du slipper att stoppa om/be en sadelmakare se över panelerna någon gång per år.

Materialet  i panelerna liknar det i en tempur madrass, en sorts Memory Foam. Efter ca 10 minuters skritt har panelerna anpassat sig efter hästens konturer och gett sadeln en perfekt passform efter hästens dagsform. Med andra ord har sadeln alltid perfekt passform för hästen och det är en av hemligheterna till varför Equipe's sadlar är så lätta att passa på så många hästar. Och en förklaring till varför så många hästar gillar Equipe's sadlar!

Efter ridpasset kommer panelerna att gå tillbaka till sin ursprungliga form, klar att forma om sig igen vid nästa ritt.  Så du kan utan problem använda samma sadel till flera hästar som alla kommer att uppleva den perfekta passformen!

Mycket stora anpassningsmöjligheter

Equipe fördelar - kan anpassas på många olika sätt

Equipe fördelar - Varför man ska välja equipe

Alla hästar och ryttare har olika anatomi och färdigheter. För att kunna maximera bådas prestation är det mycket viktigt att sadeln som länkar hästen med ryttaren kan anpassas till bådas behov och rörelseschema.

 

Därför kan vi modifiera Equipe's sadlar på följande sätt

  1.  Sitsens Storlek
  2. Bredd på bommen och kanalens bredd
  3. Längden på kåporna och 
    Framskärningen av kåporna (endast ECarbon och Synergi sadlar)
  4. Anpassning av knästödens storlek, både fram och bak
  5. Uppbyggnaden av bossorna/panelerna.
    Framförallt bak men även längs hela panelens längs om det skulle behövas
  6. Positionen av stropparna till sadelgjorden.